Wat is Agile?

Wat is een Agile way of work?

Wat is Agile? Het Engelse woord betekent letterlijk: lenig of behendig. Agile is een behoefte om wendbaar te zijn als organisatie. Het is vooral geschikt voor project- en product-organisaties in een complexe omgeving.

Een voorbeeld hiervan zijn organisaties in de softwareontwikkeling. Deze bevinden zich in een low-volume en high-complexity omgeving. Waar ze vroeger met grote logge, meerjarenprojecten werkten, hebben ze hun mindset en werkwijze aangepast naar een effectiever manier van werken: Agile. Door de grote projecten op te breken in kleinere stappen en deze in stappen tot stand te brengen, zijn ze in staat om sneller betere software naar de markt te brengen. Het draait om ontwikkeling in korte en overzichtelijke perioden van niet meer dan een maand (iteraties). Bij elke stap (sprint) checken ze bij de klant of het softwarepakket nog bij de vraag van de klant past en of hun interne samenwerking beter kan.

Chris Snellen van Vollenhoven: “Het kan natuurlijk ook gaan over niet-software, dus over andere doelen waarbij je aan jouw grotere doelen stap voor stap te werk gaat.”

Het Agile Manifesto

De grondslag is terug te brengen naar het Agile manifesto. Dit manifesto werd opgesteld tijdens een bijeenkomst van zeventien softwareontwikkelaars in ‘The Lodge’ in Snowbird (Utah) van 11 tot en met 13 februari 2001. De principes in het Manifesto kwamen als reactie op diverse andere modellen in de jaren negentig. Het Manifesto heeft vier principes die centraal staan in de methodiek.

Bij een “Agile way of working” verkies je

Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen
Werkende producten boven allesomvattende documentatie
Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

Agile softwareontwikkelingsprincipes

Het manifesto is gebaseerd op twaalf principes:

 1. Klanttevredenheid door vroege en continue levering van waardevolle software.
 2. Verwelkom veranderende vereisten, zelfs in de late ontwikkeling.
 3. Lever regelmatig werkende software (weken in plaats van maanden)
 4. Nauwe, dagelijkse samenwerking tussen zakenmensen en ontwikkelaars
 5. Projecten zijn opgebouwd rond gemotiveerde individuen, die vertrouwd moeten worden
 6. Het face-to-face gesprek is de beste vorm van communicatie (co-locatie)
 7. Werkende software is de belangrijkste maatstaf voor vooruitgang
 8. Duurzame ontwikkeling, in staat om een ​​constant tempo aan te houden
 9. Continue aandacht voor technische uitmuntendheid en een goed ontwerp
 10. Eenvoud – de kunst van het maximaliseren van de hoeveelheid niet gedaan werk – is essentieel
 11. De beste architecturen, vereisten en ontwerpen komen voort uit zelforganiserende teams
 12. Het team denkt regelmatig na over hoe het effectiever kan worden en past zich daarop aan

Hoe werkt Agile?

Bij Scrum-Agile ontwikkel je een product of dienst in korte sprints. Aan het einde van elke sprint lever je een werkend product op. Elke sprint duurt twee tot maximaal vier weken. Je maakt deze sprints met één of meerdere teams die samen aan een product werken. Zo help je ze gefocust te houden en onderlinge afhankelijkheden te minimaliseren.

Sprints in een Agile way of work

Implementeren

Het is een flexibele manier van werken waardoor je je goed kunt aanpassen aan de behoeften van de klant en ervoor zorgt dat je teams zichzelf duurzaam blijven verbeteren.

Als je het bovenstaande leest kan het mogelijk wat abstract overkomen. Dit komt omdat Agile het beste werkt in de praktijk. De implementatie in een bedrijf gebeurt niet alleen vanuit een aantal principes, maar ook de bijbehorende kennis en ervaring. Lean Agile zijn hierin complementair.


Wil je graag weten wat deze methodiek jouw organisatie te bieden heeft? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs op 088-5326720.