Strategie Implementatie

Wat is de kracht van de organisatie en waar staat deze over een aantal jaar? Hoe kom je daar vervolgens? Wat is daarvoor nodig en hoe wordt dat gerealiseerd? Dit zijn vragen die te maken hebben met het bepalen en vervolgens implementeren van de strategie, visie of purpose. Lean Agile Groep is specialist in het defini├źren en implementeren van de organisatiestrategie.

 

Hoe doen we dit?

Strategie Implementatie bij Lean Agile Groep

Bij het implementeren van de strategie is ons Lean Agile model vaak leidend. Hoewel de stappen die we zetten vergelijkbaar zijn, is de invulling hiervan afhankelijk van de organisatie en wat daarbij past. De dynamiek in een koekjesfabriek is immers anders dan bij een bank en zelfs tussen organisaties in dezelfde sector kan de invulling van een strategie implementatie traject behoorlijk verschillen.

Grofweg nemen we daarbij de volgende stappen:

 1. Bepalen van de marsroute. Tijdens een intake met de opdrachtgever verkennen we wat een werkbare route kan zijn en wat we aan het einde van het traject opleveren. Deze hangt bijvoorbeeld af van de volwassenheid van de organisatie, waar ze nu staan op hun veranderreis en hoe scherp deze reis is verwoord. Ook geeft dit de mogelijkheid om nu alvast tijd te reserveren bij de juiste medewerkers en gesprekken in te plannen.
 2. Visie vaststellen. Tijdens een workshop of via interviews verkennen we waar de organisatie naar toe wil groeien/ontwikkelen en wat dit zal betekenen voor processen, mensen en aansturing. Soms is hier binnen een management team consensus over en soms lopen de beelden erg uiteen. Dit werken we met elkaar uit. En dit beeld proberen we zo goed mogelijk te visualiseren of omschrijven. Dit maakt het namelijk eenvoudiger om het verschil te bepalen met de huidige organisatie.
 3. De roadmap naar de visie toe. Als helder is waar de organisatie naar toe groeit, schetsen we het pad om hier te komen. Hier zijn allerlei werkvormen bij die we kunnen gebruiken. Soms maken we een veranderkaart en andere keren een X-Matrix (of Hoshin Kanri). Ook komt het voor dat we dit middels een Quick Scan in kaart brengen. De uitkomst van deze stap is een werkbaar implementeerbaar plan om de visie te realiseren.
 4. Implementeren van de visie. Het feitelijke implementeren kan beginnen. Ook hier zijn er verschillende smaken waaronder:
  1. Het opleiden van Green of Black Belts die we vervolgens begeleiden in het uitvoeren van verbeterprojecten.
  2. Het introduceren van operationeel sturen.
  3. Implementatie van Obeya.
  4. Leveren van Black Belts die projecten kunnen oppakken.
  5. Coachen van het managers of projectleiders in het oppakken van verbeterprojecten.

Geen traject is hetzelfde. Enkele voorbeelden hiervan vind je onder praktijkcases.

 

Meer weten?

Jouw organisatie is uniek en om te bepalen wat werkt en wat niet, is het belangrijk om helder te krijgen wat voor jou belangrijk is, en waarom. Door in het beginstadium hier ruim tijd en aandacht aan te besteden, is het later gemakkelijker om iedereen mee te krijgen in de veranderingen.

Daarnaast hebben onze Master Black Belts veel ervaring bij het implementeren van Lean, Agile en Six Sigma in diverse organisatiestructuren. Hierdoor herkennen we valkuilen en zijn wij bewust van de verschillende culturen binnen branches en organisaties.

Een succesvolle implementatie begint bij het in kaart brengen van de ambities en wensen van een organisatie, hiervoor komen wij graag langs!