Koninklijke Marechaussee

Tijdens onze klantendag op 26 januari kwamen verschillende klanten vertellen over implementaties van Lean, Six Sigma en Agile. In deze blogserie nemen we jullie mee in de workshops die zij hebben gegeven zodat ook jij kunt leren van de toepassing van Lean, Six Sigma en Agile in verschillende branches in het veld. Vóór onze klanten, dóór onze klanten.

Obeya implementatie

Frank Pellegrom en Bert de Greeff vertelden over de implementatie van meerdere Obeya ruimtes bij de Koninklijke Marechaussee. Een Obeya ruimte betekent letterlijk ‘Grote’ ruimte en wordt momenteel steeds vaker ingezet om een fysieke ruimte visueel in te richten binnen een organisatie waar strategie en uitvoering elkaar ontmoeten. Het brengt beeld en dialoog samen tussen alle betrokkenen van een organisatie en de verantwoordelijkheden en uitvoering waar ieder voor staat.

Frank en Bert namen een eigen voorbeeld in ware grootte mee zodat direct de visuele kracht van de ruimte zichtbaar werd. Middels een staande sessie mochten de deelnemers zelf bepalen, aan de hand van een reeks vooraf bepaalde vragen, welke er behandeld werden. Hiermee kregen de deelnemers de mogelijkheid kennis op te doen en toepasbaar te maken aan de hand van de eigen organisatie context.

Voordelen Obeya ruimte

Voor de meesten waren er de volgende eye openers:

  • Toelichting Obeya ruimte op onze jubileumKorte prestatiedialogen binnen een Obeya ruimte hebben veel voordeel, hiermee wordt veel vergadertijd (afstemmen en informeren maar niet besluitvormen) gereduceerd, feitelijke informatie is voorbereid en iedereen wordt bij de dialoog betrokken.
  • De strategie is voor de hele organisatie inzichtelijk en helder, en men is dagelijks samen bezig om deze te realiseren.
  • Het is heel normaal dat directie en management bespreken met medewerkers wat goed gaat en wie hulpvragen heeft waarmee knelpunten snel worden verholpen.
  • Deze vorm van communiceren al snel wordt geadopteerd en men niet meer zonder kan/wil.

Al met al hebben we het over met elkaar werken aan een nieuwe manier van samenwerken en daarmee werken aan een nieuwe cultuur.

Een leuke en boeiende interactieve sessie met tastbare voorbeelden en ervaringen over de implementatie van Obeya bij de Koninklijke Marechaussee. De tijd voor deze workshop vloog voorbij en men bleef nog lang nieuwsgierig, lees: napraten, maar de eerste stappen worden reeds gezet!

Toelichting van hoe je Obeya kan implementeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benieuwd naar hoe de klantendag is verlopen? Bekijk hier onze aftermovie: